onsdag 18 juni 2014

Jordgubbs-frossa...

Det är ju galet gott med jordgubbar nu....
jordgubbar med mjölk, med glass, med vispad grädde, eller
bara gapa och rätt in i munnen som dom är
Här hemma försvinner dom fort!

 så besökte jag Melody och hennes matte, här
och de bjöd på "Frasig jordgubbslängd"

Den lät farligt god så jag kopierade receptet rakt av... 
och den är verkligen farligt god
och sen är den busenkel att göra och det är ju ett 
stort PLUS!

Så i fredags fick mina killar vara test-smakare...
De hamnade i matkoma...
och i lördags när vi hade gäster så gjorde jag en repris...
Lika god då!




1 rulle färsk smördeg
1 ägg till pensling
3 dl grädde
5-6 dl jordgubbar
Garnering: Lemoncurd med vispad grädde

till ca 6 personer

1.Vik smördegen på längden och tryck till lätt, så att deglagren fastnar i varann.

2. Tryck till med en gaffel ca 1 cm in i degen runt alla kanterna. Detta för att degbitarna inte ska dela sig under gräddning.
Pensla med vispat ägg. 

3. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 18 minuter, den ska ha fått gyllenbrun färg och höjt sig

4. Vispa grädden och blanda i lemoncurd. (Se nedan)

5. Platta till "locket" på smördegslängden och bre ut gräddkrämen i fördjupningen

6 Garnera med jordgubbar

Lemon curd:

1,5 st ägg
0,5 dl socker
skal och saft av en halv citron
25-30 gram smör

(det halva ägget är det som blev över efter att jag penslat smördegslängden)

Vispa ihop allt utom smör i en kastrull på medelvärme, (jag körde på på högsta värme så nåt hände) vispa hela tiden tills det börjar tjocknar...
Sen lägg i smörklicken och vispa...
Låt svalna!

Det ska bli skönt med en långhelg till...
Tre veckor kvar till semestern, känns som kroppen redan börjar varva ner...

Ha en fin kväll



19 kommentarer :

  1. Åh så gott! Hoppas att du också kommer på eventet, vore kul att ses. Kram Stina

    SvaraRadera
  2. å vad gott det ser ut och enkelt

    trevlig helg

    SvaraRadera
  3. å vad gott det ser ut och enkelt

    trevlig helg

    SvaraRadera
  4. Å himmel så gott!!! Detta måste jag ju bara göra=) Enkel bakning gillar jag,-)
    O jordgubbar, hur kan något vara så gaaaalet gott alltså?
    Har precis ätit en sallad med fräst blomkål, ruccola, basilika, pinjenötter o jordgubbar, ringla över balsamico... Du är i mathimeln!
    Ha en fin kväll och en fin midsommar!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  5. Allvarligt!!! Det ser hur gott ut som helst, och ja jordgubbar alldeles ljuvligt.
    Kram

    SvaraRadera
  6. Jag vet inte varför jag inte äter så mycket gubbar för det är jätte gott och dess utom nyttigt. Får bli ändring på det innan säsongen är över. Kram Anette

    SvaraRadera
  7. Mums ser gott ut och låter som det är gott med.
    Hoppas din dag varit bra
    Kram Linda

    SvaraRadera
  8. Åh vad gott det där såg ut! Älskar jordgubbar i alla former :) Underbart att man kan frossa loss helt ohämmat :).

    Kram

    SvaraRadera
  9. Mums, ett recept som måste provas i helgen! Skönt att semestern närmar sig!
    Kram

    SvaraRadera
  10. Så gott det ser ut, och verkar rätt enkelt att göra också, kanske ngt att prova på söndag när vi skall ha svärisarna på middag. :-) Kramizz Laila

    SvaraRadera
  11. Så roligt att du gillade längden! Den är verkligen en favorit här! Det blir nog en till helgen.
    Jordgubbar har jag nästan i allt de här dagarna och idag hamnade det skivade jordgubbar i muffinsen!
    Kram M.E

    SvaraRadera
  12. Mmm...Sååå gottit & vacker mé jue...
    /Kram

    SvaraRadera
  13. Jordgubbar alltså... underbart! Och det där lät ju inte helt fel!

    SvaraRadera
  14. Det där lät ju enkelt, och väldigt gott!
    Här är en variant till på gott till jordgubbar... vaniljyoghurt! Det är min variant på basföda på sommaren. Husse han tar ovispad grädde och jag tar lättvaniljyoghurten med stevia på, ja så redig är jag... ibland.
    Ha en riktigt härlig midsommarhelg. Vi ska bara vara hemma och äta och dricka och umgås på tremanhand.. ja Lillis är ju med också, så klart. Ja och så ska vi försöka hitta en bra och vettig åkgräsklippare...
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  15. Oj så läckert och gott det där ser ut! 1000-tack för receptet! Blir perfekt till midsommar.

    KRAM Anna

    SvaraRadera
  16. Tack snälla för det :) Kanske man kunde bjuda på idag.
    Hoppas du får en fin midsommar <3 kram

    SvaraRadera
  17. Men oj vad gott det lät, ska nog slänga ihop det och fira redan idag att det är midsommar imorgon;)
    Önskar dig en underbar Midsommar, kram

    SvaraRadera
  18. Håller med dig, jag säger bara JORDGUBBAR!! Går att äta till allt, frukost, lunch och middag! Och ditt bakverk såg ju inte helt fel ut...

    Önskar dig en trevlig midsommar.

    Kram
    Helen

    SvaraRadera

Vad roligt att du kikade in.... Lämna gärna en liten kommentar om du har tid, det uppskattas :)