onsdag 6 februari 2013

Ett CV...

Sitter här och funderar på framtiden...
I alla fall jobbmässigt...
Vad vill jag göra???
Jag har en fasttjänst att gå tillbaka till efter mammaledigheten men ett nytt jobb är mitt mål.

Så jag spånar lite på ett nyare och intressantare cv/personligtbrev.
Tycker att det är svårt att formulera mig med ord, hade man kunnat skicka in ett
"bandat" cv/brev så hade jag gjort det på studs...Är det någon av er där ute som kan hjälpa mig hur det "perfekta" ska skrivas...

Tips och idéer mottages tacksamt så att jag kan skriva dom i min (tomma) anteckningsbok...Vad ska man tänka på?  vad ska man inte ha med!
Hur personligt skriver man egentligen?
Har spanat på lite mallar på nätet...

"Hej...
Jag söker jobbet som..... 
det skulle passa mig för jag är (över)social, tar egna initiativ, morgonpigg, glad, gillar choklad och nu är jag redo för nya utmaningar mer än att torka orangebarnmat, promenera och sjunga Imse-vimse-spindel, och jag lovar att min man kommer att vabba minst två år framåt vid sjukdomar..."
(detta brev skall såklart inte användas)

Ha en härlig dag!!!

30 kommentarer :

 1. Kan tyvärr inte hjälpa dig, men det var en väldigt snygg stol!
  Lycka till.
  Ha en bra dag.

  Kramar Anna

  SvaraRadera
 2. Åhh så svårt...
  Det är något som jag ofta tänkt på.. om man skulle byta jobb, hur skulle man fixa det och HUR skriver man ett intressant och fängslande CV.. Jag vet inte :( Men jag hoppas nån därute har några bra tips :)
  Tack för att du frågade om min "fundering" inom jobbfronten... Funderar än :) det är ju inom samma företag men stor förändring ändå... vi får se :)
  Ha en jättefin onsdag.
  Kram kram
  Jessica

  SvaraRadera
 3. God afton. Men vilket underbart personligt brev du påtat ihop. Roigt. Du kanske skulle testa och skicka det. Ha ha det visar ju att du har humor :-) Nä skämt åsido, jag är kass på just den biten så jag kan inte alls hjälpa dig även om jag gärna vill. Hoppas du får ihop nåt bra och att du hittar vad du vill göra i framtiden.
  ha en underbar dag.
  Kram Kram

  SvaraRadera
 4. Hej vännen!
  Vilken branch är du inom nu?

  Skriva CV är väl den lätta biten, skriv ner i omvänd kronologisk ordning vad du gjort i ditt yrkesliv. Glöm e suttit i bostadsrättsföreningens styrelse eller annat som kanske visar på engagemang och erfarenhet av styrelsemöten (ja beroende på vad du nu söker för jobb).

  Sedan personliga brevet då som ska vara personligt men ej privat tycker jag. Tänk såhär att det personliga brevet är Inte det som ger dig jobbet, det är det som ger dig intevjun! Och DÄR (på i ntervjun alltså!) ska du då övertyga rekryteraren om att du är rätt för jobbet. Det tycker jag är en bra riktlinje! Så du behöver alltså bara skriva sådant som du tror ger dig en chans att få komma på intervju. Resten tar man sedan.


  Vill tipsa om en bok som jag har hemma, den är inte så tjock men bra på att "peppa" inför drömjobbet.http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9147086874 Var på en föreläsning om jobbsökande och då rekommenderade de den. Nu är den riktad till akademiker som ska söka sina första jobb, vet inte om du pluggat? Men i vilket fall så tycker jag att den tar upp en del tänkvärda saker.

  Först och främst, läs annonsen NOGA. Använd dig av spegelmetoden, dvs titta på vad de söker i annonsen, t.ex en person som är flexibel. Ja då ska du se till att få in det , men inte bara med ord utan gärna ge exempel på situationer då du är flexibel, t.ex i ditt nuvarande jobb. Du ska alltså tänka att du "speglar" annonsen och tar då upp det som står med där, fast kanske med lite andra ord och helst med konkreta exempel. Så alltså läs varje annons och skriv en personligt svar. Läs gärna på lite om företaget så att du vet vad det handlar om.

  Jag såg någon som skrev här ovan att du skrev ett underbart brev men jag måste säga att jag håller inte med henne. Det skulle inte ta dig till en intervju, sånt som sjuka barn, vab etc tycker jag INTE du ska ha med i det brevet.

  Visst kan man skriva varför man är bra för jobbet men framförallt tror jag arbetsgivare vill veta vad DU kan göra för dem. Alltså, "jag tror att jag skulle passa in i er arbetsgrupp då jag såg att ni söker....blabla...och jag genom min erfarenhet av blabla kan tillföra just det"....

  I slutet, under övrigt så kan man väl ha med lite småpersonliga grejer, som att du spenderar tiden på golfbanan och älskar att dansa tango, det där tvistas det ju om hur personlig man ska vara...

  Är du medlem i ett fackförbund? Via mitt så kan man få sitt cv granskat (gratis). Då kontaktar man dem, mailar sitt scv och sedan ringer de upp och säger vad de tycker, vad du kan förbättra, etc. Men såklart beror det på vad du söker för typ av jobb...

  Ja det var några tankar från mig:) Googla gärna lite, det är intressant att läsa hur rekryterare tänker, varför de slänger vissa brev direkt, etc. Man lär sig en hel del!

  Lycka till nu, vad spännande! Och skönt att du ändå har ett jobb som du kan ha under tiden, vilken trygghet! STor kram!

  SvaraRadera
 5. Å jösses... jag gillar ditt brev skarpt... men det kanske inte går hem hos alla... jag tror nog man får sätta sig och läsa vad de vill ha, kanske gå in på hemsidan (beror så klart var man söker nånstans...) och försöka skriva att här är jag! den ni söker!
  Gör ett cv som är grunden till ditt verksamma yrkesliv (dvs skolor, jobb och annat matnyttigt) och så skriver du ett kort personligt brev till varje jobb du söker, anpassat till vad de söker... Nästan alla vill ha ansökan via mail, så ett kort personligt brev och bifogat cv är väl det ultimata...
  Men det kanske är olika på brancher... vad vet jag...Lycka till!
  kram elsamarianne (som numera har fina rosa skor...)

  SvaraRadera
 6. Ja usch, tycker det är skitsvårt med cv och personligt brev. Men detta skrivit här måste väl iallafall väcka nyfikenhet och ett leende ;)

  Håller med dig om det där med sömn, går hellre upp tidigt. Tycker energin är lite bättre på något skumt vis då än om man somnar om.

  Hoppas ni får en mysig onsdag. Kram Malin

  SvaraRadera
 7. Har inte gjort ett CV på hundra år käns det som, så där kan jag tyvärr inte hjälpa dig. Men jag kan peppa o heja på dig i att söka nytt jobb. Skönt ändå att du har jobb, vilket innebär att du kan i lugn o ro göra ett riktigt bra CV, fundera på vad du verkligen vill i stället för stt stressa fram något som blir halvdant. Jag är övertygad om att ett spännande jobb väntar på dig o att du kommer fixa det här. Kramisar Tina

  SvaraRadera
 8. Hej på dig ! :)
  Jag kan inte heller riktigt hjälpa dig ;)
  Jag har inte heller gjort CV på länge....

  Det beror säkert på villet jobb man ska söka
  vad härligt och samtidigt spännnade med att söka nytt jobb ? :)
  Jag är också faktiskt i ett sånt skede ... vad vill jag göra och hir.
  Men än så länge ska jag vara kvar :)
  Ska göra nått sen nör jag blir stor ...men tänker på det varje dag :)

  Hoppas att det löser sig :)
  Annars så tyckte att ditt CV var bra :) hihii...om inte annat så iallafall ärlig ! :)

  Hoppas att du får en bra dag! Kram från mg

  SvaraRadera
 9. Ja men svårt! Kommer också behöva skriva cv då min mammaledighet är över...
  Kram S

  SvaraRadera
 10. Så spännande att söka nytt jobb! Jag ser att du har fått en hel del matnyttiga tips. Som många andra gillar jag också det du har skrivit. Ibland krävs det lite extra utöver de vanliga fraserna, något som väcker en nyfikenhet hos den som läser ditt CV/personliga brev. Lycka till med jobbsökandet! Kram Camilla

  SvaraRadera
 11. Fröken Gredelin har sagt det mesta i sitt utmärkta inlägg.
  Var noga med stavningen.
  Skriv inte för lång tänk på att den som läser det ofta har många ansökningar att gå igenom.

  Lycka till !
  Kram

  SvaraRadera
 12. Det är inte lätt att skriva cv.. vad söker du för jobb?

  SvaraRadera
 13. Nja CV är inte min starka grej. Jag tycker det är så svårt att veta vad de vill veta. Men jag tror att man ska försöka släppa den tanken lite och tänka på vad det är man själv vill framhäva om sig själv. Jag tänker alldeles för mycket när jag ska skriva ett cv, och det tror jag hämmar mig, man ska nog försöka att bra skriva vad som faller en in och sedan läsa det dagen efter och justera och gärna be någon annan att läsa det.

  Lycka till med ditt CV-skrivande och jobbsökande! Kram Jennifer

  SvaraRadera
 14. Vilka många tips du har fått om cv. Jag är lyckligt lottad och har inte behövt göra det men kanske byter jag också jobb en vacker dag! Vilket är ditt drömjobb då?? Hoppas du får vad du söker!!Kram Lotta

  SvaraRadera
 15. haha... tycker att det där verkar vara ett väldigt bra brev...! :-)
  Jag är sämst på sådana där brev, men jag måste nog skrivit nåt bra i mitt senaste, för om tre veckor byter jag jobb. Ska bli spännande...

  SvaraRadera
 16. Hej!
  Jag har precis läst första inlägget sedan jag ramlade in här. Jag tycker om personliga brev som är personliga. Brev som fångar läsaren och som sticker ut. Där man ser att den som skrivit brevet är lite modig. Det gillar jag. I vilket fall som helst så har du oftast fångat mottagarens intresse att vilja träffa dig. Lycka till!

  SvaraRadera
 17. Oj, jag kan nog inte ge några bra tips tror jag. Jag har ju bara skrivit två CV:n och personliga brev i hela mitt liv. Visst har jag fått båda jobben jag sökt (även om jag inte kunde ta det senare då Felicia kom lite tidigare än vi hade tänkt;)).
  Det jag ändå försökte få med var att min ansökan skulle spegla annonsen, precis som Fröken Gredelin skriver. Det senaste jobbet jag sökte var ett lärarjobb på en Montessoriskola och då skrev jag även varför just Montessoripedagogiken intresserar mig osv. Sedan tycker jag att ett bra språk är viktigt, samt stavning och själva strukturen på ansökan.
  Det personliga brevet ska inte vara för långt utan snarare vara ett "teaser-brev" där läsaren ska vilja veta mer om personen. Jag tycker även att man ska ha med vissa negativa sidor om sig själv, MEN de negativa sidorna ska även kunna vändas till något bra. Jag har tex väldigt höga krav på mig själv, och det brukar jag framhäva som något negativt. Det kan ju även vändas till något positivt, men det låter man läsaren tänka ut själv:)
  Sedan tycker jag även att utseendet på ansökan ska vara snygg och gärna ha det lilla extra, så om du behärskar tex Photoshop så kan du ju fixa till något skoj. Det visar även på kreativitet och datakunskaper:)
  Sedan tycker jag att man ska ha lite glimten i ögat när man skriver, utan att det ska ta överhand.
  Hmm, ja, det är bara vad jag tycker... och som sagt, jag har bara skrivit två CV:n och personliga brev så jag kanske är heeeeeelt fel ute;)

  Vad jobbar du som i dagsläget och vad vill du arbeta inom?:)
  Kram Elin

  SvaraRadera
 18. Spännande med ett nytt jobb! Jag kan tyvärr inte hjälpa dig med ditt cv, är inget vidare bra på sånt där, trots att jag är lärare. ;) Stavning och styckeindelning är min grej, men jag bryr mig inte så mycket om vad det står i själva texten. ;)

  Men du har ju fått en hel del fina tips här i kommentarerna. Lycka till! :)

  Kram Kristin

  SvaraRadera
 19. Oj sånt där är svårt!
  Något jag lärt mig från film ärr att bara skriva sånt som är sant ;)
  Annars ska det se bättre ut om du visar mycket intresse över företaget.
  Lycka till! :)

  Kramar

  SvaraRadera
 20. Sådant är så svårt att ge råd inom tycker jag. Jag blir själv lite om mig och kring mig när jag ska skriva sådant där...men fröken Gredelin är klok hon, hennes råd känns bra!

  Och själv är jag hejarklack precis som vanligt, jag tycker mycket om när människor vågar söka sig vidare och se vart det bär hän.

  Kramar, Frida

  SvaraRadera
 21. Så personligt som möjligt är mitt tips :) helst av allt lyfta på luren och ringa och ställa nån fråga ang jobbet sen kan du köra hela din bandade version...;) kram Diana

  SvaraRadera
 22. Spännnade!Du har fått många tips redan, tänker på ett till. Var noga med ditt CV - skriv i omvänd kronologisk ordning med arbete högst upp! Ha med telefonnummer och mail där, ha en mailadress som verkar seriös typ inte bebban69 eller nåt sånt (har sett det..) Jag jobbar som chef och gjorde nyss en rekrytering där 300 personer sökte två tjänster.. Gallringen var stenhård och det är de med enklaste CVt i kombination med relevanta erfarenheter som klarar sig!

  Lycka till!
  Kram Sara

  SvaraRadera
 23. Att skriva CV är så svårt men jag tror att du ska trycka lite extra på alla dina goda sidor utan att för den saken skull bli skrytsam. Överdriv allt du är bra på lite grann och våga stå upp för dig själv. Lycka till - det låter spännande och jag håller tummarna.
  Kram.

  SvaraRadera
 24. Just ja, jag länkade till dig inne hos mig i dag. Kram.

  SvaraRadera
 25. Jag har gått hos en personlig coach och det är toppenbra! Jag fick många bra tips om CV-skrivande! Tror däremot att det finns många bra mallar. Tänk bara på att utforma ansökan till vad arbetsgivaren söker så blir det säkert toppen!

  SvaraRadera
 26. Att skriva ett cv är inte lätt,har inte skrivit så många. Men ta fram alla dina bra sidor och berätta almmänt om familj och tidigare jobb.
  Kram och lycka till nu =)

  SvaraRadera
 27. Åh jag behöver verkligen också hjälp!
  Sitter också och klurar på cv.
  Kul att vi är i samma sits, ska bli kul att följa dig!
  Kram Lina

  SvaraRadera
 28. Ja uscha sånt där är så svårt. Helst vill man bara stå och skrika i en megafon: HÄR ÄR JAAAAG, ta mig för jag kommer göra ett kanonjobb och sköta mig galant! När man vill så där mycket du vill och som jag själv känner igen mig i, då blir man en bra arbetare. Jag håller tummarna för dig och hoppas du får det bästa tänkbara för dig! Stor kram :) Psst..Kika in hos mig för jag har en utlottning av Ib Laursen grejer om du gillar sånt;)

  SvaraRadera
 29. Åh, det där med CV är inte lätt alls! Jag tycker det är så svårt att sitta och "skryta" om sig själv. Men är det verkligen ett jobb man vill ha så är det enklast att bara "skriva med hjärtat" tror jag :)

  SvaraRadera
 30. Ja CV är inte det lättaste. Jag brukar be mina kompisar om hjälp med vilka ord de tycker beskriver mig och varför. Kram

  SvaraRadera

Vad roligt att du kikade in.... Lämna gärna en liten kommentar om du har tid, det uppskattas :)